Am racheta, vreau racordaj…

In Racordaje by JazzLeave a Comment

genesis_logo_small-120x80“Am racheta”! E de la sine inteles ca e vorba de racheta de tenis de camp  .  Nu am se dezvolt subiectul alegerii rachetei potrivite (nu, deocamdata) ci am sa ma refer, ca si in materialele anterioare, la alegerea racordajului. Pentru alegerea rachetei puteti accesa materialul de profil de pe http://rachete.tenisdecamp.ro/alegerea-rachetei.

Mai mult ca sigur, acestia sunt pasii de urmat: ma gandesc intai sa-mi aleg racheta si apoi racordajul. Ar putea fi invers? Nu cred. Majoritatea rachetelor comercializate in magazinele cu profil sportiv, inclusiv cele online, sunt racordate de producator cu un anumit tip de racordaj la o tensiune necunocuta (noua, cumparatorilor) iar marea majoritate a celor ce-si achizitioneaza o astfel de racheta, continua sa joace cu acest racordaj pana ce acesta se uzeaza indeajuns de mult (sau se rupe) pentru a fi schimbat. De aici intervine pasul numarul doi: alegerea racordajului. Misiune dificila (sau poate nu)!

La nivel mondial, exista un numar de aproximativ 40 marci (brand-uri) de racordaje popularitatea acestora variind foarte mult in functie de continent, zona geografica, tara, iar numarul acestora continua sa creasca (e bine de retinut ca marca nu inseamna neaparat producator). Daca am lua in considerare ca fiecare marca are in protofoliu, in medie, cel putin 15 variante de racordaje ajungem la un total de 600 variante de racordaje!!! Impresionant, nu? Totusi numarul acestora este mult mai mare. Daca accesati baza de date de pe stringforum.net, veti descoperi ca exista 1500 de inregistrari (a se intelege variante) din care active (comercializate in acest moment) sunt cel putin 850. Daca am adauga si variantele de racordaje ce nu au ajuns sa fie inregistrate, respective testate, probabil ca numarul total al variantelor de racordaj existente in acest moment pe piata, depaseste valoare de 900!!!Incredibil, nu? Pentru conformitate, prin “varianta” se intelege suma elementelor caracteristice unui racordaj: marca+material+denumire+structura+grosime+culoare (de ex. Signum Pro Poly Plasma 1.23 portocaliu).

In imaginea de mai jos, veti gasi o parte din marcile comercializate in acest moment.

Si as mai aduga la aceasta lista: Pro Supex, Thunderstring, SuperString etc.

Revenind la piata din Romania, estimez ca exista maxim 250 variante de racordaj, sau altfel spus 25% din totalul pietei globale. Acest fapt, poate reprezenta un avantaj cand vine vorba de alegerea racordajului dar in acelasi timp un mare dezavantaj pentru cei ce au inteles impactul racordajului in jocul de tenis modern. Si totusi, pentru noua mea racheta am nevoie de 1, maxim 2 variante (hibrid), iar 2 din 250 inseamna mai putin de 1% (0.4% daca vorbim de 1 din 250). Daca as continua cu matematica, posibilitatile sunt imense: combinari de 250 luate cate 2 inseamna, nici mai mult nici mai putin decat 31.125 optiuni! Concluzia: alegerea racordajului potrivit este o misiune complexa.

Bineinteles ca valorile de mai sus sunt pur teoretice iar in practica, decizia alegerii unui anumit racordaj este simplificata de ceea ce exista pe piata, de recomandarile (zic eu subiective) facute de cei ce racordeaza, de antrenori, de prieteni si nu in ultimul rand de pret! Putini sunt cei ce testeaza racordaje noi, eventual cele ce inca nu exista pe piata din Romania. Dintre avantajele noilor racordaje, respectiv marci, as mentiona: tehnologia de fabricatie de ultima generatie si de multe ori pretul avantajos.

In incheiere, va recomand sa studiati materialele publicate anterior pentru a intelege caracteristicile racordajelor si nu in ultimul rand efectul dat de alegerea unei anumite tensiuni. In articolele viitoare voi incerca sa analizez setarile hibrid, efectul de “spin”, modificari (personalizare) rachete etc. Daca doriti un articol pe o anumita tema, lasati mesaj fie in sectiunea de comentarii, in cartea de oaspeti sau folosind formularul de contact.

Va urez: Tenis perfect!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.