Este racordatul unei rachete de tenis o stiinta?

In Tehnica by JazzLeave a Comment

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn acest articol, mi-am propus sa definesc ce inseamna de fapt calitatea in procesul de racordare a unei rachete si voi incerca sa enumar in continuare factorii ce influenteaza calitatea racordarii unei rachete.

“Eu racordez o racheta in 30 de minute…”. Afirmatia ii apartine unui amic cu care am facut cunostinta acum cateva luni si ma tot gandeam ce ar trebui sa fac sa-i egalez “recordul”. Am inceput cautarile pe internet, pe site-urile de profil si am descoperit alte recorduri: 25 minute, 20 minute etc. Pentru o saptamana nu am facut decat sa petrec ore in sir in fata calculatorului urmarind diversi “recordmeni” in actiune. Concluzia: cantitate in detrimentul calitatii! Din punct de vedere commercial, este mai avantajos sa racordezi doua rachete pe ora, cu o calitate a racordatului ce, de cele mai multe ori, lasa de dorit,  fata de o racheta la fiecare 45 de minute dar de o calitate foarte buna. Eu personal am ales sa ma incadrez in cele 45 de minute (chiar si o ora) dar sa am, la final, calitatea dorita.  Si nu numai pentru mine ci si pentru cei ce apeleaza la serviciile mele.

In acest articol, mi-am propus sa definesc ce inseamna de fapt calitatea in procesul de racordare a unei rachete si voi incerca sa enumar in continuare factorii ce influenteaza calitatea racordarii unei rachete.

1. Echipamentul folosit: Masina de racordat (Dropweight/Crank/Electronica); Clestii de prindere (mobil/fix); Alte unelte specific (patent, sule, tub ghidaj)

2. Racordajul folosit (monofialment/multifilament)

3. Racheta in sine

Vom vedea in continuare cum influenteaza fiecare din factorii de mai sus, calitatea racordarii unei rachete.

Echipamentul folosit

Pentru a obtine rezultate cat mai bune, recomand folosirea unei masini de racordat de tip Electronica sau Dropweight, dat fiind faptul ca acestea sunt capabile sa mentina constanta tensiunii firului in timpul racordarii (“Constant pull system”). Bineinteles ca sistemele electronice sunt mai performante (si mai rapide), dar cu putina experienta se pot obtine rezultate similare si cu sistemele de tip “Dropweight”. De asemena, este de recomandat folosirea masinilor ce folosesc cel putin 5 puncte de fixare a rachetei (de preferat 6), astfel incat tendinta rachetei de a se deforma sa fie redusa la minim.

In ceea ce priveste clestii de prindere folositi, calitatea acestora stabileste, in mare masura, calitatea produsului final. O strangere accentuata a firului poate duce la subtierea racordajului, sau chiar ruperea acestuia iar alunecarea prin clesti duce in mod clar la pierderi de tensiune.

Folosirea uneltelor specifice trebuie facuta cu grija astfel incat prin utilizarea acestora sa nu fie afectat racordajul sau rama rachetei.

Racordajul

De tipul de racordaj folosit precum si de caracteristicile tehnice ale acestuia (de ex. Elasticitatea) depind setarile folosite pe masina de racordat si implicit rezultatul final. Racordajel de tip monofilament sunt in general mai rigide, elasticitatea acestora, cel putin in timpul racordarii, fiind mult redusa in comparatie cu racordajele de tip multifilament (racordaj moale). Este recomandabil, pentru a evita pierderile de tensiune, sa se aplice metoda de pre-intindere a firului. Unele dintre masinile electronice au incorporate acest sistem.

Nu doresc sa fac o pledoarie pentru un anumit tip de racordaj, dar pentru jucatorul amator este de preferat sa foloseasca racordajele de tip sintetic/poly monofilament. Avand in vedere inovatiile in acest tip de racordaj precum si, de cele mai multe ori, pretul de achizitie rezonabil, fac din acest tip de racordaj o solutie pentru marea majoritate a jucatorilor amatori si nu numai.

Exista o varietate impresionanta de tipuri de racordaje incepand de la tehnologia folosita in fabricatie si pana la dimensiunile (grosimea) acestora. Este de preferat ca inainte de a alege un anumit tip de racordaj sa studiati recenziile facute de jucatori de tenis din toata lumea. O impresionanta baza de date despre racordaje, tensiuni, rachete puteti gasi la www.stringforum.net.

Este foarte important sa studiati cu atentie caracteristicile racordajului ales, pentru a intelege ce metoda trebuie utilizata in procesul de racordare. Vorbeam mai devreme de Elasticitatea racordajului. Un racordaj ce are o elasticitate redusa, isi va pastra tensiunea pe o perioada mai scurta dar va oferi mai mult control in detrimentul puterii in timp ce un racordaj mai elastic, poate oferi mai multa putere si o stabilitate a tensiunii un timp mai indelungat.

Racheta

Pentru a va face o idée asupra rachetelor existente pe piata puteti revedea unul din articolele anterioare de pe site-ul www.tennisworld.ro (Alegerea rachetei de tenis).

Fiecare tip de racheta are anumite carcateristici ce trebuie luate in considerare atunci cand alegem, de exemplu, tensiunea de racordare. Este de preferat sa va incadrati in limitele stabilite de producator dar utilizatorii mai experimentati pot alege sa depaseasca aceste limite cu 1-3 kg/forta in plus sau in minus in functie de stilul de joc, de problemele medicale, si nu in ultimul rand de tipul de racordaj folosit. Nu am sa insist asupra impactului pe care il are tipul de racheta asupra calitatii procesului de racordare, dar trebuie sa mentionez ca este necesar sa se acorde o atentie deosebita deformarii ramei rachetei pentru a evita ruperea acesteia.

Concluzie

Am incercat mai sus sa definesc principalele elemente ce influenteaza calitatea procesului de racordare. Toate aceste elemente trebuie privite ca un ansamblu si nu ca elemente de sine statatoare. Poti avea un racordaj de foarte buna calitate dar daca cel ce racordeaza nu-si seteaza/calibreaza masina de racordat, clestii, celelalte unelte astfel incat sa obtina maximum de calitate si nu tine cont de tipul de racheta, de stilul juatcorului, rezultatele sunt de cele mai multe ori dezastruoase atat pentru pentru racheta cat si  pentru jucator. Multe din problemele de sanatate ale jucatorilor de tenis isi au sursa din astfel de situatii. Majoritatea accidentelor la cot provin din alegerea gresita a tipului de racodaj, sau a tensiunii alese fara sa se tina cont de carcateristicile rachetei sau a stilului de joc a jucatorului respectiv.O calitate necorespunzatoare a racordarii poate afecta calitatea jocului de tenis in sine, jucatorul nemaiputand aplica stilul propriu (mai mult control/mai multa putere/spin etc).

O buna metoda pentru a obtine informatii cu privire la calitatea racordajului, a procesului de racordat in sine, este sa cereti celor ce va racordeaza racheta/rachetel sa va informeze cu privire la tensiune dinamica (DT) rezultata. In functie de acest parametru si in functie de dimensiunile rachetei puteti afla tensiunea efectiva a arcordajului. Mai mult, obtinand acest parametru dupa fiecare joc, zi etc puteti urmari in timp modificarile suferite de racordaj, din punct de vedere al tensiunii, sau va puteti stabili tensiunea ce va convine cel mai mult in functie de stilul de joc, de racheta sau de racordajul folosit.

Astept comentariile voastre cu privire la materialul prezentat si va stau la dispozitie cu alte informatii, sfaturi. Intr-un material viitor voi incerca sa analizez in detaliu tipurile de racordaje folosite precum si tensiunile recomandate.

 

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.