Despre racordaje

In Racordaje by JazzLeave a Comment

In articolul anterior am promis ca voi incerca sa analizez in detaliu tipurile de racordaje folosite precum si tensiunile recomandate.

Pe majoritatea site-urilor de profil, chiar si din Romania, puteti gasi informatii mai mult sa mai putin detaliate despre tipologia racordajelor existente pe piata cu avantajele si dezavantajele acestora asa ca, daca considerati ca urmatoarele informatii sunt redundante, puteti sari peste sectiunea de prezentare (Partea 1) si continuati cu Partea a II-a. Voi incerca sa trec in revista principalele tipuri de racordaje in functie de atributele fizice ale acestora (materialele folosite in procesul de fabricatie, structura, dimensiunea, suprafata, culoare) precum si de caracteristicile principale prezentate de fiecare producator in parte (durabilitate, putere, control, sensibilitate, confort, spin/rotatie, stabilitatea tensiunii). Atentie, nu toate carcateristicile mentionate anterior sunt prezentate de producatori pe ambalajele produselor ci doar acelea ce sunt importante pentru delimitarea de alte produse similare. Mai mult, exista o caracteristica ce, in majoritatea cazurilor, nu este prezentata: elasticitatea, drept pentru care nu ne ramana decat sa studiem informatiile existente pe internet.

Partea 1-Informatii generale

Marea majoritate a jucatorilor de tenis, indiferent de nivelul de joc, cunoaste faptul ca racordajele se impart in doua mari categorii: racordajul natural (Natural Gut string) si racordajul sintetic (synthetic string). Exista o a treia categorie denumita hibrid dar care in fapt reprezinta combinatii ale celor doua mari categorii mentionate anterior.

Racordajul Natural este fabricat integral din intestine de bovine, printr-un proces de fabricatie foarte complex si costisitor (pentru realizarea unei role de 12 m de racordaj se folosesc intestinele de la 3 vaci). Principalele avantaje ale acestui tip de racordaje sunt elasticitatea extraordinara, stabilitatea tensiunii si confortul. Dintre dezavantaje as enumera pretul de achizitie foarte ridicat precum si sensibilitatea la conditiile atmosferice (umiditate, temperatura). Dat fiind raportul scazut pret/performanta, eu personal nu recomand jucatorilor amatori folosirea acestui tip de racordaj sau eventual doar intr-o combinatie hibrida (orizontal) cu monofilament (vertical).

Racordajele sintetice sunt prezente intr-o mare diversitate de materiale, structuri, culori, dimensiuni, suprafete,  si carcateristici si sunt produse fabricate cu tehnologii de inalta performata. In functie de materialul folosit, acestea pot fi din: Nylon, Poliester, Titan, Kevlar sau combinatii ale acestora; dupa constructie regasim urmatoarele subcategorii: Monofilament, Multifilament; iar dupa suprafata: texturate (striat, rasucit, hexagonal, pentagonal) sau rotunde.

Cele mai des utilizate racordaje, in special de jucatorii amatori dar si de o buna parte din cei profesionisti sunt cele fabricate din Poliester sau in combinatie cu carbon sau fibre metalice, generic denumite Co-poly. Racordajele de acest tip sunt monofilament, au o elasticitate redusa si o rigiditate crescuta in comparatie cu cele din Nylon sau Multifilament dar prezinta o durabilitate crescuta chiar si la grosimi mai mici (grosimea acestora variaza de la 1.10 la 1.35 mm!). In ultimii ani, datorita tehnologiilor avansate, acest tip de racordaj a cunoscut o dezvoltare deosebita astfel incat principalele dezavantaje mentionate anterior au fost reduse sau chiar eliminate. In plus, durabilitatea crescuta la dimeniuni mici si, eventual suprafata texturata, fac din acest tip de racordaj principala alegere a jucatorilor ce doresc un bun control si un spin pronuntat. Si totul la un raport excelent pret/performanta. Aceasta este si alegerea mea.

In ceea ce priveste racordajele multifilament, acestea sunt produse prin “alipirea” mai multor fibre (a se citi mii) din diverse materiale si acoperite de un material cu o structura rezistenta. Avantajele principale: Elasticitate, confort, putere. Dezavantaje: durabiliate mai scazuta in comparatie cu cele monofilament, grosimea relativ mare si pret. Eu personal recomand folosirea acestui tip de racordaj doar in combinatie hibrida (in general pentru corzile orizontale) cu monofilament (vertical).

Racordajele sintetice cu suprafata texturata (intotdeauna monofilament) sunt recomandate in special jucatorilor ce doresc un spin (rotatie) pronuntat data fiind caracteristica acestora: striat, rasucit, triunghiular, pentagonal, hexagonal sau combinatii ale acestora.

Avand in vederea marea varietate de tipuri de racordaje, alegerea unui anumit tip sau combinatie este de cele mai multe ori foarte dificila. In linii mari, iata in continuare cateva aspecte ce trebuie luate in considerare:

Influenta tensiunii de racordare:

Tensiunea racordajului

Putere

Control

Durabilitate

Spin

Sensibilitate

Confort

Scazuta

+

+

+

+

Ridicata

+

+

Influenta diametrului (grosimii) racordajului

Grosimea

Elasticitate

Control

Durabilitate

Spin

Sensibilitate

Confort

Mai subtire

+

+

+

+

+

Mai gros

+

Partea a 2-a – Ce racordaj sa aleg?

Asa cum am mai spus, alegerea unui anumit tip de racordaj este foarte dificiala si este influentata de foarte multi factori iar eu personal consider ca totul tine de testele pe care le poti face, si iti permiti sa le faci (din puct de vedere financiar). Pentru a afla raspunsul la intrebarea “Ce racordaj sa aleg?”, trebuie sa plecam, cel putin, de la a ne raspunde la urmatoarele intrebari:

1. Ce stil de joc am: vreau mai mult control, mai multa putere, mai mult confort, mai mult spin, sunt defensiv, am joc serviu-volue etc.?

2. Ce racheta folosesc: ce suprafata, ce pattern (numar de corzi pe verticala/orizontala)?

3. Am probleme medicale specifice tenisului (ex. Dureri de cot, incheietura etc)?

4. Cat de frecvent joc: de mai multe ori pe saptamana, pe luna etc?

5. Cat imi permit sa platesc pentru un racordaj?

La prima intrebare, raspunsul ne poate indica carcateristicile prioritare in alegerea tipului de racordaj (mono/multi, texturat/netexturat) si ce grosime/diametru. In functie de aceste carcateristici vei stabili si tensiunea de racordare: mai scazuta sau mai ridicata. De exemplu, presupunand ca imi doresc mai mult control cu un spin pronuntat voi alege un racordaj mai subtire, monofilament si eventual texturat racordat la o tensiune mai mare.

Raspunzand la a doua intrebare, poti stabili care este densitatea racordajului (vezi articolul cu privire la alegerea rachetei de tenis). Cu cat densitatea corzilor este mai mare cu atat este mai recomandat sa folosim un racordaj mai subtire si asta pentru a creea efectul de plasa al racordajului cu impact asupra controlului mingiei. In mod contrar se va creea o suprafata identica cu a unei “bucati de lemn” si ast mai ales in situatia in care am ales si o tensiune prea mare.

Este foarte important sa raspundem la a treia intrebare si asta pentru a stabili tensiunea de racordare si tipul de racordaj (mon/multi, natural/sintetic) iar acest lucru il putem face plecand de la tensiunea dinamica (DT) specifica. In cazul in care jucatorul sufera de astfel de afectiuni, va alege o tensiune mai scazuta cu un racordaj ce ofera mai mult confort si eventual o putere mai mare.

Tensiunea dinamica (DT) masoara rigiditatea suprafetei rachetei, in speta a racordajului si reprezinta forta necesara pentru a impinge racordajul cu 1 cm in zona de contact. Acest 1 cm este de fapt, suprafata de contact a mingiei cu racordajul (1 cm2). Aceasta volaore depinde de mai multi parametrii si anume: tipul de racordaj, pattern (ie. 16×19), tensiunea aleasa etc. O astfel de masuratoare ajuta la determinarea, in orice moment dupa finalizarea racordarii, a tensiunii efective a racordajului (si in functie de dimeniunile rachetei). DT se masora folosind anumite dispozitive electronice iar eu personal folosesc un Stringlab si un tabel de masuratori in functie de dimensiunile si patternul rachetei (latime interioara, lungime interioara si numarul de corzi mains si cross). Folosind astfel de instrumente, se poate determina, inainte de racordare, tensiunea recomandata fiecarui jucator.

In concluzie, primele trei raspunsuri pot determina tipul de racordaj ce dorim sa-l utilizam precum si tensiunea de racordare.

Raspunsul la a 4-a intrebare influenteaza decizia de a achizitiona un racordaj cu o durabilitate si o stabilitate a tensiunii crescuta, sau nu, in functie de cat de des jucam si de experienta anterioara cu privire la frecventa ruperii racordajului.

Pentru jucatorul amator, raspunsul la a 5-a intrebare este determinant in finalizarea procesului de alegere a racordajului. Nu se problema daca vreau ci daca imi permit sa cumpar un anumit tip de racordaj. Bineinteles ca si celelalte raspunsuri la intrebarile anterioare pot ajuta sau complica mai mult luarea unei anumite decizii de achizitie. Recomand, odata ce v-ati ales un anumit racordaj, sa cumparati role de 200-220 m dat fiind faptul ca sunt mult mai avantajoase (financiar) fata de solutia unei role de 12m.

Intotdeauna exista o solutie de compromis, problema este cum o gasim si in cat timp. Eu personal inca experimentez diferite tipuri de racordaje, tensiuni si nu in ultimul rand impartasesc aceste informatii cu cei pasionati de fenomen. Din fericire, internetul este plin de astfel de informatii si asa cum aminteam in articolul precedent va recomand sa accesati www.stringforum.net. Un articol interesant cu privire la ce tip de racordaj alegem puteti gasi aici: http://www.racquetsportsindustry.com/articles/2010/01/string_selector_2010.html).

In final, as dori sa vorbim putin despre combinatiile hibride (Hybrid strings). O alegere corecta poate raspunde tuturor intrebarilor de mai sus. Sa presupunem ca ne dorim, mai mult control dar fara sa pierdem din putere sau confort. In acest caz, un racordaj monofilament subtire (spin), la o tensiune mai ridicata (Control) si texturat (Spin) pentru corzile vertical (mains) si un racordaj multifilament/natural (ce au o elasticitate mai mare si deci poate imprima mai multa putere, plus un spor de confort) pentru corzile orizontale (cross) poate reprezenta combinatia ideeala. In acest caz, se recomanda racordarea pe orizontala cu o tensiune putin mai mare (+0.5-1 kg ) fata de vertical, si asta dat fiind faptul ca in general, racordajul multifilament/natural sunt mai “soft” in comparatie cu cele mono (rigide-stiff).

Din pacate, alegerea „perfecta” a combinatiei hibride este la fel de dificila, sau poate mai dificila, decat in situatia alegerii unui singur tip de racordaj. Exista, din fericire, si in acest caz o multitudine de informatii cu privire la ce hibrid alegem, inclusiv producatorii/comerciantii de racordaje au astfel de “unelte” pe site-urile de prezentare. Vezi: http://www.sportall.ro/content/28–head-tech-racordaje.html sau http://www.head.com/tennis/strings.php?region=us&tag=perfect_match_hybrid_string_program.

Cu siguranta, materialul de fata nu va putea raspunde tuturor intrebarilor dumneavoastra cu privire la racordaje ci se doreste a fi un mic “indrumar”. Si daca mi-as fi dorit nu as fi putut prezenta toate detaliile cu privire la racordaje. Nu sunt un profesionist in domeniu, ci unul dintre cei ce poate si-au permis “luxul” de a citi si a se informa mai mult cu privire la aceste aspect. Nu ma consider un cunoscator al adevarului absolut dar imi pot permite sa-mi dau cu parerea asupra unui anumit tip de racordaj sau sa-mi ajut prietenii si/sau beneficarii sa-si gaseasca in cel mai scurt timp racordajul “perfect”. Imi doresc sa actionez mai degraba ca un “racquet tuner” decat ca un “racquet-stringer”.

Nu in ultimul rand, trebuie sa va asigurati ca cel ce va racordeaza rachetele, presteaza acest serviciu „cu simt de raspundere” si rugati-l sa va ajute in a alege setarea perfecta pentru fiecare dintre voi (vezi articolul anterior).

Mult succes si va stau la dispozitie cu alte informatii! 

 

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.