… pai, cu siguranta, mai intai si mai intai a fost racheta. Dar nu la povestea cu oul si/sau gaina ma gandeam, ci la cum incepem sa jucam tenis. Mai intai alegem racheta si, daca nu este o racheta gata racordata, alegem si racordajul.
Avand in vedere ca majoritatea articolelor scrise mine sunt cu si despre racordaje, m-am gandit ca nu ar strica sa abordez si tema alegerii rachetei potrivite proces ce poate fi destul de anevoios, ca sa nu spun mai mult. Cea mai buna solutie este sa-ti alegi un brand/un model ce crezi ca te reprezinta, eventual alegand mai multe variante, sa apelezi la ajutorul unui specialist (de ce nu, un antrenor) care sa-ti analizeze stilul de joc si, daca se poate, sa testezi cat mai multe rachete ce corespund stilului tau. Din fericire, exista si in Romania magazine specializate ce va pot inchiria rachete demo.
Daca totusi nu poti apela la un specialsit sau nu resusesti sa testezi racheta inainte de a o cumpara, tine cont de urmatoarele:
- o racheta mai grea genereaza mai multe putere
- o racheta mai grea vibreaza mai putin
- o racheta mai grea are un Sweetspot mai larg (Sweetspot = zona de eficienta maxima a rachetei, zona in care raspunsul racordajului la lovirea mingiei este maxim)
- o racheta mai rigida genereaza mai multa putere
- o racheta mai rigida are un Sweetspot mai larg
- o racheta mai rigida transmite mai multe vibratii/socuri catre mana decut una mai flexibila (creste riscul accidentarilor la cot, incheietura etc). Totusi, aceste socuri pot fi reduse prin alegerea racordajului protrivit, a tensiunii de racordare, precum si prin creterea greutatii rachetei in anumite zone. Atentie: acele mici accesorii din silicon sau cauciuc nu reduc socurile ci doar vibratiile inalte (se refera la intensitatea sonora si nu la vibratiile ramei)
- o racheta mai rigida produce un raspuns mai uniform la lovirea mingiei pe intreaga suprafata
- o racheta cu suprafata (head size) mai mare genereaza mai multa putere
- o racheta cu suprafata mai mare este mai rezistenta la rasucire cand lovim in afara centrului (axului)
- o racheta cu suprafata mai mare are un Sweetspot mai larg
- o racheta mai lunga genereaza mai multa viteza/velocitate si, implicit mai multa putere
racordajul intr-o racheta mai lunga creaza mai mult spin datorita vitezei/velocitatii - o racheta cu rama (beam) mai lata produce mai multa putere, iar un cu rama mai ingusta un control mai bun
- pentru un control mai bun foloseste rachete cu suprafata de max. 95 sqin si cu rama de max. 22 mm
- pentru putere maxima, foloseste rachete cu suprafata de peste 105 sqin si cu rama de min. 26 mm
- ai grija in alegerea grosimii manerului. Daca este prea mic sau prea mare exista riscul accidentarilor, racheta se va rasuci in mana mai ales la loviturile mai putin reusite. Personal, recomand alegeara unui grip mai mic, decat mai mare, modificarea prin cresterea cu o marime sau chiar si jumatate (de ex. de la L3 la L4) facandu-se mult mai usor si mai ieftin 🙂
Spor la cumparaturi!