Se poate si asa? … din pacate…da

In Tehnica by JazzLeave a Comment

Trebuie sa recunosc ca fiind in pana de idei nu am gasit alt titlu. Sau, ma rog, un titlu mai bun. Daca mai tineti minte (daca ati citit bineinteles Este racordatul unei rachete de tenis o stiinta?) ce am spus intr-un articol anterior referitor la calitatea racordarii, si citind in continuare acest articol, va veti da seama de ce am avut probleme in a alege titlul.

Cu cateva luni in urma am primit un telefon de la cineva din zona de nord a Moldovei. Persoana respectiva citise pe site ca repar tubulatura rachetelor si ma intreba ce variante exista pentru a-mi trimite racheta la reparat, cat va dura, cat va costa, etc…

Ca de fiecare data cand este vorba de astfel de reparatii, intreb despre ce model este vorba, ce parte a tubulaturii este defecta, cam cate tuburi trebuie inlocuite samd… Pret de vreo 30 de minute am tot discutat ce variante as avea sa-l ajut, eventual trimitandu-i mai multe tuburi (grommet) urmand sa-si repare singur racheta (ma rog, distanta). Trebuie sa va spun ca nu am reusit in cele 30 de minute sa aflu care este cu adevarat problema acelei rachete; am aflat ca este vorba despre o racheta foarte veche, Head, model Radial Comp cu un pattern de 22 x 23 (ati citit bine!; tineti minte aceste valori). Am mai aflat ca majoritatea tuburilor sunt intr-o stare mai mult sau mai putin avanasat de degradare si am incercat, in prima faza, sa gasesc un set complet pentru a inlocui in totalitate tubulatura defecta.

Bineinteles ca, fiind un model foarte vechi, nu am reusit sa gasesc nici macar ceva asemanator dar am zis ca hai sa incerc sa o fac pe bucati. Am rugat persoana respectiva sa-mi trimita cateva poze cu racheta pentru a vedea ce am de facut.

Si acum urmeaza partea „interesanta”. Dar mai bine va las pe voi sa vedeti si eventual sa judecati/comentati imaginile de mai jos:

Ce ziceti? …….

In ceea ce ma priveste, nu starea rachetei m-a socat (e oarecum normal pentru o racheta atat de veche, mai ales daca nu a fost intretinuta corespunzator) ci faptul ca cineva a acceptat sa o racordeze in ciuda tubulaturii defecte (chiar lipsa pe alocuri). Da, poate veti spune ca a gresit cel ce a dus-o la racordat, ca a si platit pentru asta si ca mai bine renunta, cumpara alta etc.

Totusi, stau si ma intreb: cel ce a racordat aceasta racheta, cum de a acceptat sa faca asa ceva, cum de si-a permis sa-i ia omului banii pe ceva ce e departe de ce ar trebui sa insemne calitatea racordarii. Va dati seama ca racordajul pus pe aceasta racheta se va rupe la prima atingere mai serioasa a mingiei. Si atunci, posesorul rachetei va ajunge iar sa scoata ceva bani din buzunar pentru o noua racordare (sper ca nu). De banii astia mai bine cumpara o racheta noua.

Daca ar fi fost sa repar racheta doar prin tuburi individuale ar fi insemnat (racheta avand un numar de corzi 22 verticale x 23 orizontale):

23 x 2 = 46
16 x 2 = 32

Total 78 tuburi – e ceva, nu?

La final, priviti cu atentie poza numarul 4! Vedeti ceva in neregula? Da? Nu? Priviti cu atentie in centrul imaginii! Acum ati vazut? „Interesant” nod, nu? Sper sa nu mai vad asa ceva. Si nici voi!

Tenis perfect!

p.s. Racordatorul este din Iasi!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.