Racordajul – tensiunea potrivita

In Racordaje by JazzLeave a Comment

Revin cu un nou material despre racordaje, si nu numai, in speranta ca veti folosi informatiile de mai jos cu titlu de recomandare.

Este foarte adevarat ca nu exista un instrument “total” care sa va spun cu exactitate ce racordaj si la ce tensiune ar trebui racordat astfel incat sa obtineti cele mai bune rezultate. Exista o serie de unelte specifice, studii, recenzii cu privire la fiecare racordaj in parte si numai o aprofundare a acestor materiale poate conduce catre rezultatele dorite.

Am fost intrebat, nu de putine ori, de ce este atat de importanta alegerea tipului de racordaj, respectiv a tensiunii de racordare. Raspunsul este simplu: asa cum fiecare individ este unic in felul sau asa si rezultatele obtinute folosind un anumit tip de racordaj la o anumita tensiune sunt unice. Nu exista o „reteta” universal valabila, dar cu ajutorul unui specialist in ale racordatului va puteti apropia de varianta optima.

Am spus intr-unul dintre articolele anterioare ca este recomandabil sa va gasiti un centru de racordat rachete unde sa puteti apela la cunostintele celui ce racordeza si acesta sa va poata recomanda un racordaj si o tensiune in functie de mai multe elemente:

– Racheta: suprafata, rigiditate, pattern/model, greutate etc

– Jucatorul: fata/baiat, femeie/barbat, varsta etc

– Tip de joc: puternic/in forta/ofensiv, defensiv/confortabil

– Cu spin sau fara spin

– Antecedente medicale:  dureri de cot sau de umar

Acestea ar trebui sa constituie baza pentru minimul de intrebari puse de cel ce racordeza celui ce solicita acest serviciu. In functie de rapunsuri, se pot alege mai multe variante de racordaj si implicit mai multe tensiuni.

In ceea ce priveste tensiunea de racordare, este de retinut faptul ca jucatorul de tenis nu va simti tensiunea racordajului ci raspunsul dat de rigiditatea suprafetei rachetei (rama+racordaj). Ce inseamna de fapt acest lucru? Sa luam de exemplu doua rachete, una cu suprafata de 90 si una cu suprafata de 100. Aceeasi tensiune, sa zicem 25 kg, va fi resimtita diferit pe cele doua rachete si asta datorita diferentelor de lungime ale corzilor pe cele doua rachete, distanta dintre ele etc.

Pentru a cuantifica rezultatul alegerii unei anumite tensiuni in functie de elementele mentionate mai sus, sau invers, este folosit in practica termenul de Tensiune Dinamica (DT). Tensiunea dinamica (DT) masoara rigiditatea suprafetei rachetei, in speta a racordajului si reprezinta forta necesara pentru a impinge racordajul cu 1 cm in zona de contact. Acest 1 cm este de fapt, suprafata de contact a mingiei cu racordajul (1 cm2). DT poate fi masurata cu dispozitive gen Stringlab (cel folosit de mine), ERT, sau altele.


stringlabert300

Si totusi, inca nu am stabilit ce tensiune se potriveste unui anumit tip de jucator. Iata in continuare doua diagrame folosite de mine (materiale puse la dispozitie prin amabilitatea Stringway)

ROUTEMAP_MANROUTEMAP_LADY

Practic, folosind cele doua diagrame, puteti alege tipul de racordaj – type of string – (in functie de caracteristica elasticitate) precum si Tensiunea dinamica – stringing stiffnes-: C1, C2, C3, C4

In pasul urmator, trebuie sa folositi Selectorul de tensiunetension-advisor

Selectorul de tensiune va calcula tensiune de racordare pentru mains (corzile verticale) si pentru cross (corzile orizontale) in functie de cele 5 nivele ale tensiunii dinamice (28 kg/cm2  – C0; 31 kg/cm2- C1 etc), de dimensiunile interioare ale rachetei si in functie de numarul de corzi pe mains si cross.

Este de retinut faptul ca in cazul folosirii unui racordaj monofilament, pentru mains se va scadea 1 cm din dimensiunea initiala (din lungimea masurata), selectorul de tensiune fiind proiectat initial pentru racordajele sintetice si multifilament.

Sa luam un exemplu:

Dimeniunile rachetei: 33 cm vertical si 25 cm orizontal (masuratorile se fac in interiorul ramei)

Numar corzi: 16 mains si 19 cross

Tip de jucator: Barbat, 25 ani, antecedente medicale – dureri ale cotului.

Tip de joc: cu spin

Folosind prima diagrama vom obtine urmatoarele rezultate:

Tip racordaj: C3/ Rigiditate : C3

Tensiunea pe mains: 27,2 kg

Tensiunea pe cross: 26,1 kg

Nota: pentru monofilament in mains, tensiunea rezultata va fi de 26 kg.

Este foarte adevarat ca majoritatea celor ce racordeaza nu folosesc astfel de unelte si atunci ceea ce ramane de facut este sa incercati, testati, diferite racordaje la tensiuni diferite. O metoda simpla pentru a verifica daca diferenta de tensiune dintre mains si cross este cea corecta, este sa masurati racheta inainte (fara racordaj) si dupa racordare pentru a identifica eventualele deformari ale rachetei, iar daca acestea exista trebuie sa ajustati tensiunea in mod corspunzator.

Atentie la racordajele Hibrid si in specila la cele formate din Monofilament (de obicei in mains) si Multifilament (de obicei in cross). Diferentele de tensionare pot varia de la racordaj la racordaj si de la racheta la racheta. Rezultatul cel mai bun poate fi obtinut doar in urma testarii (pentru a elimina multe din erori este recomandata folosirea uneltelor de mai sus).

Sper sa gasiti acest material ca fiind de interes si va astept pe pagina site-ului, in meniul principal  la Consultanta. Voi oferi acest serviciu in mod gratuit dar in limita timpului disponibil. Tot ceea ce trebui sa faceti este sa deschideti un tichet nou si sa-mi transmiteti elementele mentionate mai sus.

Va multumesc pentru atentie.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.