„Sergetti – play better, longer” – metoda revolutionara de racordat

In Articole, Racordat, Racordat, Servicii, Servicii, Tehnica by JazzLeave a Comment

Acum cateva luni ma pregateam sa scriu cateva articole dedicate principalelor metode de racordat. Cautandu-mi „inspiratia” in hatisul web-ului, am dat din intamplare peste un site care promova o noua metoda, „revolutionara”, de racordat si dupa ce am studiat „cu ce se mananca”, am aplicat si testat cu succes iar rezultatele au fost mai mult decat ma puteam astepta.

Ceea ce m-a atras de la bun inceput a fost mesajul: „Play better, longer” (si nu, nu era vorba despre vreo reclama la vreo pastila, solutie, crema din gama: „blue”! 🙂 ) asa ca am citit si re-citit informatiile prezentate pe site. Pentru cineva neavizat, termeni ca „sweetspot”, „torsion” etc. poate nu vor spune mare lucru dar sunt elemente importante ce ar trebui luate in considerare atunci cand vorbim despre racheta, tensiunea de racordare, racordaj si nu in ultimul rand … jucator!

Aceasta noua metoda poarta denumirea de „Sergetti®” iar informatii cu privire la beneficiile acestei metode le puteti gasi urmand acest link, sau continuand lecturarea acestui articol.

Sergetti®

Cel mai important beneficiu al acestei metode, conform celor sustinute de cei de la Sergetti, este cresterea „sweetspot”-ului de la 12% (folosind metodele standard, conventionale) la 70%. Pentru a intelege mai bine importanta acestui element, o definitie a „sweetspot”-ului ar fi: o anumita zona de pe suprafata rachetei in care impactul provocat de lovirea mingiei este cel mai putin resimitit de jucator (socul, vibratiile sunt reduse … aproape de 0). Pentru mai multe informatii puteti accesa Physics of Tennis.

Principalele beneficii aduse de acesta noua metoda sunt:

  • Dimensiunea Sweetspotului: o crestere pana la aproximativ 70% care va determina scaderea sau minimizarea erorilor (in special cand vorbim de acele lovituri aproape de rama)
  • Precizie: un control sporit al loviturilor
  • Cresterea puterii si stabilitatii rachetei mai ales in situatia loviturilor necentrate
  • Reducerea impactului provocat de socuri, vibratii, rasucirea involuntara a rachetei
  • Micsorarea riscurilor de accidentare (in special cele ale bratului, cot etc)
  • Confort: crescut
  • Mentinerea tensiunii racordajului: de 3 ori (3x) mai mare fata de metodele conventionale
  • Durabilitatea racordajului: de pana la 2.5 ori mai mare
  • Cresterea, in totalitate, a performantei rachetei

Metoda Sergetti® ia in considerare aproximativ 50 de variable pentru a calcula cu exactitate tensiunea de racordare pentru fiecare coarda. Altfel spus, la o racheta cu un pattern de 16×19, pentru fiecare coarda din cele 35 (16+19) se va calcula o tensiune de racordare (din fericire cele de pe mains au doar 8 tensiuni specifice-L1=R1, L2=R2 si asa mai departe, unde L este Left si R este Right)!!! Bineinteles ca exista un program care face acest lucru, in functie de cele 50 de variabile, printre care sunt mentionate:

  • Caracteristicile specifice ale rachetei si racordajului folosit
  • Gradul de deformare al rachetei in timpul racordarii/instalarii corzilor
  • Forta de frecare intre corzi, la momentul in care se instaleaza corzile orizontale (cross)
  • Pozitia exacta a fiecarei corzi pe rama rachetei
  • Interactiunea tuturor variabilelor in procesul de racordare.

Complicat?

Da, foarte, dar ceea ce este important este rezultatul final. Asa cum v-am povestit acum ceva vreme despre Genesis (articol), si in cazul Sergetti® mai intai am testat si doar dupa ce m-am clarificat ca este un produs ce merita promovat, m-am decis sa scriu acest articol.

Cum am procedat?

Accesand site-ul Sergetti aveti optiunea de a cumpara un tabel personalizat cu tensiunea de racordare in functie de urmatoarele elemente: racheta (brand, model), racordajul folosit pe mains (verticale) si pe cross (orizontale), detaliind brand-ul si modelul, tensiunea de racordare folosita/dorita (o singura valoare ce reprezinta o medie intre tensiunea folosita pe mains si pe cross – de ex. 24kgx23kg rezulta 23,5kg – sau separat pentru fiecare dintre acestea), optati apoi pentru cate tabele doriti sa primiti (in functie de aceasta veti plati mai mult sau mai putin) si nu in ultimul rand verificati ca ati ales intre kg sau lbs in functie de ce standard ati folosit in definirea tensiunii de racordare.

In cateva minute, daca si racheta si racordajul se afla deja in listele Sergetti®, veti primi pe email numarul de tabele achizitionate. In cazul in care nu gasiti in liste modelul dorit pentru racheta si/sau racordaj aveti posibilitatea sa transmiteti un mesaj catre Sergetti iar in cateva zile veti putea reveni si finaliza comanda. Ceea ce veti primi pe email (nu uitati sa verificati folderul de spam) arata cam asa:

Prima experienta cu tabelul de tensiuni m-a costat in jur de 20 eur si vreo 15 minute in plus la timpul normal de racordare. Desi ma consider un racordator destul de experimentat, cu poate mii de rachete racordate in ultimii ani, modificarea tensiuni de racordare pentru fiecare coarda a insemnat munca in plus si atentie. Din fericire, asa cum vedeti si in tabelul de mai sus, pe mains se instaleaza corzile in „oglinda” avand aceeasi tensiune: de la centrul rachetei prima din stanga si prima din dreapta au aceeasi tensiune…si tot asa. Tot din fericire, masina de racordat pe care o folosesc de cativa ani deja (Wilson Baiardo) ofera posibilitatea modificarii tensiunii destul de rapid (digital) astfel ca nu a fost nevoie sa ma „joc” cu greutatea vreunei masini manuale.

Rachetele testate au fost Wilson Prostaff 97, Wilson Prostaff 97 RF precum si un Wilson Prostaff 26 (racheta fiului meu). Desi in cazul rachetei de 26 de inchi nu este necesara folosirea metodei Sergetti avand in vedere tipul de minge folosit (depresurizata) si care prin cresterea sweetspot-ului nu am putut remarca un plus important in joc, la cele doua modele de 97, folosind racordajele Genesis (Genesis Black Magic de 1,23 si de 1,19) rezultatele au fost remarcabile. Testarea tensiunii finale, respectiv Tensiunea Dinamica (DT – articol aici) a fost efectuata cu ERT300 si Stringlab2 iar rezultatele au fost impresionante. La primul tabel achizitionat am indicat o tensiune medie de 22kg iar imediat dupa racordare am obtinut o tensiune dinamica (DT) de 37 cu ERT300.

Dupa 24 de ore, fara a folosi racheta, tensiunea dinamica a ajuns la 36 tot cu ERT300. Problema ERT300-ului este ca nu arata valori cu zecimale astfel ca daca tensiunea dinamica ar fi undeva la 36,7 va arata 37. Cu stringlab2, DT imediat dupa racordare a aratat 37,6 iar dupa 24 de ore, 36,8 ceea ce inseamna o scadere de 0.8 unitati (2%!!!!). Concluzia din aceste prime masuratori este ca am obtinut o crestere importanta a mentinerii tensiunii. Flosind metoda clasica de racordare, scaderea de tensiune dinamica era undeva la 5% si asta tinand cont ca folosesc racordajele Genesis care au, prin constructie, un grad ridicat al stabilitatii tensiunii.

Dupa aproximativ 3 ore de joc, pe zgura si cu mingi Head ATP, tensiunea dinamica a mai scazut in jur de 1kg iar la distanta de cateva zile si alte aproximativ 3 ore de joc, tensiunea dinamica a mai scazut cu 1 kg!!!! Atfel de rezultate nu am obtinut niciodata folosiind metoda clasica de racordat (poate doar cu racordaj natural!).

In primele 15 minute de joc am avut senzatia ca racordajul este prea rigid dar faceam comparatia cu rachetele racordate clasic. Dupa aceasta perioada racodajul s-a mai relaxat putin iar loviturile au avut si putere si feeling si confort asa cum speram sa se intample. Loviturile gresite, mingiile lovite descentrat sau cele aproape de varful rachetei nu le-am mai simtit asa cum se intamplase pana atunci si, in plus, am reusit sa castig si cateva turnee la Fansport. 🙂

Concluzii:

  1. Metoda Sergetti® face diferenta, una pozitiva pentru mine cel putin
  2. Tine cont de racheta, tensiune si tipul de racordaj. Cei de la Sergetti au catalogat fiecare varianta de racordaj in 5 categorii (Genesis Black Magic este in categoria 3, co-poly probabil)
  3. Racheta nu se deformeaza, asa cum se va instala pe masina de racordat asa va si iesi (dimensiunile sunt identice!!!!). Foarte important mai ales cand vorbim despre rachete cu pattern mai ciudat gen 16×15 sau 18×16.
  4. O importanta crestere a stabilitatii tensiunii. Dupe 3 ore de joc, corzile pe mains erau (aproape) perfect aliniate.
  5. Ultimele corzi pe vertical (stanga/dreapta 7 si 8) par destul de „libere”. Acest lucru poate determina anumiti clienti sa spuna ca racheta nu a fost racordata corect (am vazut clienti care verificau tensiunea tragand de corzile laterale…gresit)
  6. Timpul de racordare va creste cu cateva minute fata de metodele standard. Rezultatul este totusi mai important 🙂
  7. Costul de achizitie pare putin cam mare (20 eur) avand in vedere ca nu poti folosi tabelul decat pentru modelul respectiv de racheta si (categorie) de racordaj.
  8. Metoda Sergetti® nu este neaparat una noua ci mai degraba o varianta mult imbunatatita a metodei „Proportional Stringing”. Metoda „Proportional Stringing” ia in considerare doar lungimea fiecarei corzi pentru a stabili tensiunea de racordare in timp ce Sergetti calculeaza tensiunile in functie de aproximativ 50 de variabile.
  9. Ideal ar fi sa se foloseasca masinile electronice de genul constant-pull si cu reglare rapida a tensiunii de racordare.
  10. Metoda nu se refera strict la un anumit tip de jucator. Oricine isi poate achiztiona un tabel personalizat.

In final, eu personal cred sincer ca merita macar incercata aceasta metoda iar daca dupa cele de mai sus doriti sa achizitionati Sergetti® puteti face acest lucru fie direct pe site-ul mentionat mai sus sau ma puteti contacta pentru a obtine o oferta personalizata.

Va urez: Tenis perfect!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.